Placeholder

In oktober werd in Leeuwarden een stadsorganist benoemd. Dit is bijzonder want hiermee wordt een eeuwenoude traditie in ere hersteld. In heel Nederland zijn er nog maar een tiental stadsorganisten te vinden. Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis neemt Aed Levwerd leerlingen mee naar de wereld van het orgel. 

Ga mee op pad met een enthousiaste gids die je meeneemt naar vervlogen tijden. Ontdek wat een orgel zoal kan en doet. Breng een bezoek aan het wereldberoemde Müllerorgel in de Grote Kerk. Uit meer dan 2000 blaaspijpen produceert het bijzondere muziekinstrument geluid. Beklim de trap naar het orgel en neem een kijkje waar de organist zijn liederen speelt. Natuurlijk krijg je het grootste muziekinstrument ook te horen.

 

Wat

Ontvangst + introductie in de Grote Kerk door gids

Leerlingen gaan in groepjes van 2 op zoek naar een aantal elementen in de kerk. Ze hebben 10 minuten de tijd om op zoek te gaan naar antwoorden.

Antwoorden bespreken in de kerkbanken + bruggetje naar het verhaal over de kerk. Wat heeft deze kerk allemaal meegemaakt?

De organist demonstreert eerst een klein orgel om te laten zien hoe het instrument werkt. En wisselt tussen verschillende tonen af. De schermen gaan aan en een video wordt getoond. Deze video is speciaal gemaakt door studenten van de Friese Poort in Drachten. De gids legt uit hoe het orgel werkt.

De organist speelt een populair stuk muziek bekend bij jongeren.

In kleine groepjes bezoeken de leerlingen het orgel bovenin de kerk.

Afsluiting

Info voor de leerkracht

Ter promotie van de cultuurhistorie en het cultureel erfgoed van Leeuwarden organiseert Aed Levwerd een breed scala aan activiteiten en publicaties voor jong en oud. Waaronder een excursie naar de Grote Kerk om het beroemde erfgoed te leren kennen.

Periode
8-4-2018 - 29-7-2018
Discipline
Muziek
Erfgoed
Type onderwijs
HAVO
VWO
Gymnasium
Doelgroep
Onderbouw
Duur
Max. 90 min.
Kosten per leerling
€ 2,50
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
Geïnteresseerde groepen kunnen zich aanmelden via secretaris@aedlevwerd.nl. Er kan geen garantie van deelname worden gegeven. Dit komt omdat wij ook werken met vrijwilligers. Zij zijn niet altijd beschikbaar. Zeer geschikt als activiteit in de laatste week van het schooljaar!